Du er her: Forsiden / Aktuelt / Artikler / Et puslespill med fakta / Trøster, trekker tråder og sorterer

Trøster, trekker tråder og sorterer

Oppdatert 19.02.2010
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Av Kristine Østvold

Det eneste som knirker på kontoret til Sissel Andersen er kurvstolen. I følge de som kjenner henne går alt annet som smurt. Godt er det når fagfolk finner ut av de skal forske på flere tusen personer. Da gjelder det å holde styr på papir, forskere og pasienter. Eller som Sissel selv helst ser på jobben sin;

- Det er morsomt når det skjer noe, når det svever litt støv i lufta.

Sissel Andersen har bakgrunn fra kontor, men i 1987 ble hun spurt om å være med på sin første studie. Så dukket det stadig opp nye og større forskningsprosjekter og oppgaver. Den store NORVIT-studien var en av dem. Litt beskjedent innrømmer hun at de headhuntet henne til jobben.

Nysgjerrighet er drivkraften

- Det var jo artig å sitte rundt bordet med de store gutta, for å kalle dem det. Professor Arne Nordøy på den ene siden, Terje Pedersen og Knut Rasmussen på den andre og mange flere, sier Sissel.

NORVIT-studien skulle finne ut om folsyre og vitamin B6 kunne forebygge hjertesykdom hos pasienter med infarkt. 34 sykehus og 3749 pasienter var med i studien og de ble fulgt i tre og et halvt år.

- Det var en veldig stor studie, men artig å være med på. Jeg blir jo så fryktelig nysgjerrig på hva forskningen gir svar på til slutt og det driver meg videre. I NORVIT-studien viste det seg at folsyre og B6 i store doser ikke var gunstig for hjertepasienter, heller det motsatte, sier hun.

Kjærlig steinbitt

I dag er Sissel Andersen en del av forskerteamet som skal se om akupunkturbehandling kan redusere antall hetetokter hos kvinner i overgangsalderen. Hun koordinerer hele studien som faktisk ligger hennes hjerte nær.

- Ja. Det er ikke mye forskning på kvinneplager. Endelig kom det et forskningsprosjekt som skulle bry seg om kvinners helse. Det var på høy tid.

267 damer fra Bergen, Oslo og Tromsø er med i studien. De skal svare på spørreskjemaer, stille til intervjuer og følges opp på alle mulige måter. Det er nå Sissel blir til en ”kjærlig steinbitt”.
Finnes det et ubesvart spørsmål i et skjema ”biter” Sissel seg fast og sørger for å finne rette person og få svaret på plass. Omsorgen har hun spesielt overfor de som ikke får tilbud om behandling, men blir bedt om å gå hjem å pleie seg selv.

- Alle får råd om livsstil. Bare halvparten får tilbud om akupunktur, mens de andre må klare seg som best selv. Det betyr ikke at de er ute av studien, tvert i mot. Vi skal sammenligne gruppene.

Telefonterapi

Tiden er inne, tellerskrittene løper løpsk og telefonsamtalene til Sissel blir et viktig verktøy i forskningen.

Jeg skjønner jo at damene som har telt og notert antall hetetokter, svart på alskens spørsmål, men som like vel ikke får tilbud om akupunktur blir skuffet og fortvilet. Da forsøker jeg å trøste, gi gode råd og overtale dem til å bli i studien.

Det sies fra sikre kilder, fra nabokontoret at dette lykkes hun med og at de ikke kunne ha greid seg uten Sissel. Naboen heter Sameline Grimsgaard og hun leder forskningsprosjektet. Grimsgaard headhuntet Sissel til denne studien.

Noen av damene vi snakker om har Sissel møtt personlig. Hun liker folk og er glad for å kunne hjelpe.

- De sier at de er glad for å få prate ut om problemene sine og at noen lytter til dem. Vi har til og med hatt menn som har ringt på vegne av konene sine. Det sier litt om hvor ille plaget enkelte er.

Orden i sysakene

Forskning er arbeidskrevende og nøyaktig arbeid. Jeg vil se den som går i skuffen til prosjektmedarbeideren Sissel Andersen og roter i hennes papirer. Her ligger viktige dokumenter i sirlig orden og fargekodet. En gang etter sommeren skal de analyseres og gi svar på om akupunktur kan gi kvinner i overgangsalderen færre hetetokter og et dermed et bedre liv.

Sissel vokter skuffen godt for i disse papirene er det nedlagt et stort arbeid. Ikke et eneste fraværende kryss på skjemaene, ikke en eneste pasient får ”leve i synden”. Her skal alt fylles ut og følges opp.

- Vi må ha orden i sysakene, få med alle detaljer, hente inn de siste dataene. Det er viktig for kvaliteten på forskningen.

Kreativt kaos

Kontoret, eller lugaren på folkemunnet, til Sissel Andersen er ikke mange kvadratmeterne. Like vel får en stor bjørkefiken i keramikkpotte hedersplass. Den kan nok ikke unnværes i likhet med figurene i vindusposten, eller de fargerike tegningene på veggen. For ikke å snakke om kurvstolen. Blandingen av fornuftig arkivering og kreativ, koselig innredning sier kanskje mye om hvordan prosjektmedarbeideren liker å ha det på jobb.

- Det er blandingen av teamarbeid og selvstendig arbeid, knitrende papirarbeid og gode møter med folk som holder meg i gang, sier hun.

---
(Denne artiklen er del av en serie artikler hvor vi prøver å vise hvordan forskninger fungerer til daglig)

Oppdatert 19.02.2010