Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter .

Foto: iStockphoto

Hva er egentlig placeboeffekten? Hva kan forskningen på placeboeffekten fortelle oss om alternativ behandling? I denne artikkelen gir vi deg en rekke eksempler på placeboeffekten, og hvilken rolle den antas å spille i behandling.
04.08.2014 - Gå til Nifab.no
Falske nettdebattanter er en utfordring
Barnelege Mats Reimer fra Gøteborg skriver om dette i et blogginnlegg i Dagens Medisin. Refleksjonene hans har utgangspunkt i et omdiskutert “mirakelkurs” for sykdommen kronisk utmattelsessyndrom (CFS).
21.07.2014 - Gå til Dagens Medisin
I en kommentar til evalueringen av Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM), sier direktør Vinjar Fønnebø at det er det betryggende å få bekreftet at senterets virksomhet holder en høy standard. -Vi konkluderer med at vi produserer forskning og informasjon med god kvalitet uten å verken hemme eller fremme befolkningens bruk av alternativ behandling, men at vi ikke har gjort oss selv nok kjent og relevant, skriver Fønnebø. Etter hans mening, har Oxford Research gitt NAFKAM gode anbefalinger til å forbedre driften og løse oppdraget på en enda bedre måte. -Vi ser derfor fram til å kunne tilby det norske publikum, helsevesenet og alternative behandlere et enda bedre kunnskapsgrunnlag for sine beslutninger når det gjelder alternativ behandling.
21.07.2014 - Gå til UIT.no
I følge NRK får Kreftforeningen mange henvendelser fra pasienter som har blitt oppsøkt av healere som tilbyr sine tjenester og lover mer enn de har dekning for. Offensiv markedsføring er i strid med regelverket. Kreftforeningen oppfordrer alvorlig syke til å tenke seg godt om på forhånd.
16.07.2014 - Gå til NRK.no
Nei til akupunktører, osteopater og naprapater m.fl.
Helsemyndighetene ønsker ikke å inkludere flere i gruppen med autorisasjon som helsepersonell. Dermed regnes akupunktur, osteopati og naprapati fortsatt som alternativ behandling og reguleres under eget lovverk.
15.07.2014 - Gå til Dagens Medisin
Healer tiltalt for å ha brutt loven ved å behandle alvorlig kreftsyk.
Kvinnen valgte bort cellegiftbehandling til fordel for healing. Healeren skal ifølge Dagens Medisin ha oppsøkt kvinnen på sykehuset og vært klar over at behandlingen hans ikke skjedde i samarbeid eller samråd med pasientens leger. I følge loven har ikke alternative behandlere lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser.
14.07.2014 - Gå til Dagens Medisin
Lovverket for alternativ behandling fungerer ikkje
Forbrukerombodet, Helsetilsynet og NAFKAM, er samde i at dagens lovverk for alternativ behandling ikkje fungerer. Denne veka skal Forbrukerombodet møte departementet for å diskutere regelverket med tanke på styrke forbrukarvernet innan alternativ behandling.
25.06.2014 - Gå til Forbrukerombudet.no
Helsetilsynet mener hjelpepleieren gikk langt utover sin rolle da hun anbefalte den psykisk syke pasienten kosttilskudd, basert på en håranalyse. Nå har hun fått en advarsel.
23.06.2014 - Gå til Bergens Tidene
Kjerringråd mot kreft
På nettstedet kreftkamp.no sier en mann at han ble kvitt prostatakreft etter et “kjerringråd” om hvitløk og akevitt. Nettstedet oppfordrer leserne til å sende inn spørsmål, som mannen så besvarer. Vi anbefaler å ikke følge behandlingsråd fra nettet, og heller drøfte mulig bruk av alternativ behandling med fastlege.
11.06.2014 - Gå til kreftkamp.no
Ingen solid dokumentasjon på at laserbehandling har effekt
Laserbehandling sies å hjelpe mot alt fra ryggplager, øresus, bihulebetennelse, til astma og sengevæting. Laseren skal kunne løse opp muskelknuter, fjerne betennelser og øke blodgjennomstrømningen. Ifølge våre kilder er det lite forskning som støtter dette. Slik laserbehandling regnes generelt som trygg å bruke om man unngår å få laseren i øynene. Det er derimot ingen krav til kompetanse for å drive med laserbehandling. Dermed er det i teorien mulig at viktige symptomer feiltolkes eller overses.
10.06.2014 - Gå til hitra-froya.no