Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter .

Foto: iStockphoto

Heledirektoratet sier på sin nettside at hensikten med dagen er å rette fokus mot sykdommer og dødsfall forårsaket av tobakk og hvordan man kan forebygge disse. Røykeloven er en lov nordmenn er veldig positive til. Da loven ble innført var omkring halvparten av befolkningen negative.
30.05.2014 - Gå til P4.no
Ifølge kinesisk medisin røper kvisene dine hva som skjer på innsiden av kroppen. - Som forbruker bør man ha en sunn skepsis til alle de "problemene" man tilbys "helsebehandling" for i dag. Spesielt i den delen av behandlingsmarkedet som grenser mot skjønnhetspleie og velvære, hvor det er mange tiltak som hevder å rense kroppen din, styrke immunforsvaret ditt, gjenopprette energibalansen din samt mye mer.
27.05.2014 - Gå til abcnyheter.no
Internasjonal storaksjon mot falske legemidler
Tollerne på Alnabru og Gardermoen fant ulovlige eller falske legemidler i 270 av 1300 kontrollerte postpakker i løpet av aksjonsuken i «Operasjon Pangea VII».
27.05.2014 - Gå til Legemiddelverket.no
Bekymrede småbarnsforeldre velger alternativt
I følge alternativbehandlere er det mange småbarnsforeldre som oppsøker dem. Årsaken er ofte at barnet har søvnvansker, er urolig eller plaget med kolikk.
22.05.2014 - Gå til Aftenposten
PhD-student, sykepleier og akupunktør Ingrid Liodden etterlyser større bevissthet rundt placeboeffekten hos alternativbransjen.
13.05.2014 - Gå til UiT Helseblogg
Sår tvil om klassisk omega-3-studie
En ny gjennomgang av studie fra 70-tallet viser at grønlandske inuitters kosthold sannsynligvis ikke ga mindre åreforkalkning likevel. – Publikasjoner fortsetter å referere til de danske studiene, og fram til i dag har mer enn 5000 artikler om fordeler ved omega-3 blitt publisert. I tilegg er det en milliardindustri som lager og selger omega-3 kapsler, basert på en hypotese som var tvilsom fra starten av.
08.05.2014 - Gå til forskning.no
Økologisk mat er ikke sunnere
Basert på forskningen som finnes i dag, er det i følge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) ikke grunnlag for å si at økologisk mat er sunnere enn mat produsert på vanlig måte.
30.04.2014 - Gå til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)
I artikkelen «Placeboeffekten og alternativ behandling», kan du lese om hva placeboeffekten er, og hva forskning på denne effekten kan fortelle oss om alternativ behandling.
28.04.2014 - Gå til Nifab.no
Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL, er lei av en kostholdsdebatt som er preget av pseudovitenskap. – Det fører til ernæringsvanvidd, sier han.
28.04.2014 - Gå til Handelsbladet
Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn har i en kontrollaksjon undersøkt markedsføring av alternativ behandling.
Hvis effekten av en behandling ikke kan dokumenteres, er det forbudt å hevde at den har effekt på konkrete sykdommer eller lidelser. NAFKAM er glad for å ha bidratt til kontrollaksjonen, og er enig i at myndighetene bør vurdere å endre lovverket med tanke på kompetansekrav for å øke pasientsikkerheten.
25.04.2014 - Gå til FORBRUKEROMBUDET