Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter .

Foto: iStockphoto

Med homeopatisk praksis følger det en indirekte risiko, ved at homeopaten kan forveksle faktisk forverring av pasientens symptomer med homeopatiens konsept om førstegangsforverring.
Bløffdiagnosene er tittelen på den svenske avisa Expressens nye serie om alternativ behandling. Serien er basert på opptak med skjult kamera hos seks alternativbehandlere. Journalist Anna Bäsén som oppsøker behandlerne, har på forhånd gjennomgått en grundig legeundersøkelse og funnet helt frisk. Alternativbehandlerne gir henne likevel til sammen 83 ulike diagnoser, uten at det feiler henne noe.
02.04.2014 - Gå til Expressen
Legekontorer i Sør-Norge og Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, skal samarbeide om å studere akupunktur mot akutte ryggsmerter. I Acuback-studien, som den kalles, skal de evaluere om én enkelt behandling med akupunktur kan korte ned tiden til man blir bra ved akutte korsryggsmerter. Studien skal gjennomføres ved at totalt 270 pasienter på flere fastlegekontorer i Sør-Norge blir fordelt i to behandlingsgrupper. Den ene gruppen får standard behandling, mens den andre i tillegg får akupunktur. Behandlingene utføres av pasientens fastlege.
01.04.2014 - Gå til Acuback.no
En ny undersøkelse viser at et halvt glass syrnet melk per dag reduserer risikoen for type 2-diabetes med en fjerdedel. Fettfattige melkeprodukter, som lettmelk eller skummetmelk, reduserer risikoen med en femtedel.
25.03.2014 - Gå til Forskning.no
Leder i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon oppfordrer medlemmer til ikke å stille opp i den nye runden av NRK-programmet. Prosjektredaktør Unni Ødegård i NRK synes det er synd at NNH ikke heller oppfordrer til åpenhet. - Vi merket fort at alternativbransjen ikke var komfortabel med å bli sett i vitenskapens lys. Men publikum har rett til å vite når de tar viktige valg rundt sin egen helse, sier Ødegård.
24.03.2014 - Gå til Aftenbladet.no
Friskere med naturlige antioksidanter
Mens antioksidanter tatt som kosttilskudd har vist ingen eller til og med skadelig effekt, gir matvarer som er naturlig rike på denne typen næringsstoffer gode helsegevinster.
24.03.2014 - Gå til Forskning.no
Legene ved Lillehammer sykehus kobler nyresvikt hos en ungdom til høyt inntak av en populær energidrikk, og advarer nå barn og ungdom mot ukritisk inntak av slik drikke. –Man har sett en økende trend av inntak av energidrikk blant barn og ungdom, og vi vet at dette markedsføres i utstrakt grad. Slike energidrikker brukes ofte i forbindelse med datatilstelninger og idrettsarrangementer, og vi synes det er bekymringsfullt, påpeker legen. -For oss, som helsepersonell, er det viktig å få frem at energidrikk kan ha potensielle helseskadelige effekter. Vi får inntrykk av at informasjonen som når fram til barn og ungdom angående energidrikk er ubalansert, sier legen. Det er rapportert i internasjonal litteratur om hendelser med alvorlig sykdom og død hos ungdom etter inntak av energidrikk, og Folkehelseinstituttet har tidligere advart barn å drikke slik drikke.
20.03.2014 - Gå til Gudbrandsdølen Dagningen
Kan ha fått leverskade av kosttilskudd
En pasient har i om lag to måneder brukt gurkemeiepreparatet “Curcumin”, og i løpet av denne perioden utviklet leverskaden akutt hepatitt. Pasientens lege har tatt kontakt med Regionale legemiddelinformasjonstjeneste (RELIS) med spørsmål om skaden kan skyldes gurkemeie. «Vi kan ikke utelukke at pasientens hepatitt skyldes inntak av det aktuelle preparatet, enten som følge av gurkemeieekstraktet i seg selv, forurensning eller eventuelle andre ikke-deklarerte innholdsstoffer. Vi oppfordrer om at tilfellet meldes til RELIS som en mistenkt bivirkning, slik at Legemiddelverket eller Mattilsynet kan vurdere om det bør foretas analyse på preparatet», skriver RELIS i sitt svar.
17.03.2014 - Gå til Dagensmedisin.no
Forbrukerombud Gry Nergaard har merket seg uttalelsen fra NAFKAM-direktør Vinjar Fønnebø: «I Norge kan nesten hvem som helst behandle nesten hvem som helst med hva som helst». - Det er et stort paradoks at mens markedsføringen for alternativ behandling er underlagt strengt tilsyn, er det ingen som fører tilsyn med selve utøvelsen. Vi kan gripe inn mot ulovlig markedsføring hvor f.eks. påstander om helbredelse av kreft blir brukt, men det hindrer ikke behandleren i å fortsette sin virksomhet, sier hun.
17.03.2014 - Gå til Aftenposten
-Bruken av mindfulness i psykologi og medisin bygger på vitenskapelige prinsipper og er ikke alternativ behandling, sier psykologiprofessor Per-Einar Binder, som er leder for Institutt for klinisk psykologi ved UiB. -Særlig mot tilbakevendende depresjon foreligger det nå mye forskning som viser at det har god effekt, sier han og legger til at det det er en utfordring at mindfulness av og til overselges som et universalmiddel som hjelper mot alt mellom himmel og jord.
14.03.2014 - Gå til Aftenposten.no