Du er her: Forsiden / Alternativ behandling ved kreft

Alternativ behandling ved kreft

Illustrasjon: Colourbox.com  Montasje: Nifab.no

Illustrasjon: Colourbox.com  Montasje: Nifab.no

Forskningen støtter ikke påstander om at alternative behandlinger kan kurere kreft. Bruk av alternativ behandling er likevel utbredt blant norske kreftpasienter.

Forskningen som er gjort, viser at kreftpasienter har ulike mål med bruk av alternativ behandling:

  • Lindre symptomer og reaksjoner ved sykdommen
  • Lindre bivirkninger av medisinsk behandling
  • Styrke immunforsvaret
  • Øke livskvaliteten under sykdomsforløpet
  • Forebygge kreft
  • Kurerende behandling

For å behandle selve kreften, må man være autorisert helsepersonell. Alternative behandlere som ikke er autorisert helsepersonell, har kun lov å gi slik behandling når pasientens lege er forespurt og samtykker til det. For de andre behandlingsmålene er det fritt fram for nesten hvem som helst å tilby behandling, med nesten hva som helst. Dette er regulert av lov om alternativ behandling av sykdom mv.

Hva vet man egentlig om effekten og sikkerheten ved bruk av alternativ behandling i forbindelse med kreft?

Forskningsresultater varierer. Dette skyldes ofte metoden som forskerne bak de enkelte studiene har brukt. Kvaliteten og verdien av en studie påvirkes av dette. Forskningen har også konsentrert seg mer om effekt, enn om sikkerhet og trygghet i bruk. Dette kan være ekstra viktig når pasienten har en alvorlig sykdom så som kreft.

NAFKAM har en internasjonal ekspertgruppe, som samler og oppsummerer forskning på dette temaet. I spesialbiblioteket CAM-Cancer, har vi oppsummert forskningen på mer enn 70 alternative behandlinger som brukes av kreftpasienter. Disse artiklene blir nå oversatt og gjort tilgjengelig for norske pasienter, pårørende og andre i seksjonen Behandlinger A-Å.

Målet med informasjonen er å fortelle hva behandlingene går ut på, og hva man samlet kan si om effekten og sikkerheten ut fra de studier som er gjort. Dette kan bidra til kunnskapsbaserte og informerte helsevalg når kreftpasienter vurderer å bruke alternativ behandling, og til god dialog mellom pasienten, helsepersonell og alternative behandlere.

Disse temasidene ble opprinnelig utviklet i samarbeid med Kreftforeningen.