Du er her: Forsiden / Behandlingsformer / Hydroterapi

Hydroterapi

Oppdatert 12.10.2015
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

En dame tar fotbad

Fotbad kan være en form for hydroterapi. Foto: iStockphoto

Hydroterapi er behandlingsmetoder som involverer bruk av vann. Flere av teknikkene som inngår i hydroterapi, eksisterer i dag som selvstendige alternative behandlingsformer, og er i bruk innen skolemedisinen og helsevesenet. Denne artikkelen fokuserer imidlertid på hydroterapi som alternativ behandling.

Virker det?

Svaret på dette spørsmålet henter vi fra konklusjoner i internasjonale kunnskapsoppsummeringer. Vi bruker The Cochrane Library og Natural Medicines som kilder til dette.

Ved søk i Cochrane Library har vi funnet fire oppsummeringer som undersøker effekten av ulike varianter av hydroterapi. Sammendragene under er oversatt fra engelsk til norsk av statsautorisert translatør:

Sykdom/lidelse Konklusjon
Leddgikt Klikk her
Rier/veer og fødselssmerter Klikk her
Slitasjegikt Klikk her
Slitasjegikt i kne og hofte Klikk her

Søket i Cochrane Library ble gjort i november 2010.

Er det trygt?

Det finnes ikke solid dokumentasjon om sikkerheten ved bruk av hydroterapi, men samtidig rapporterer vår kilder ikke om alvorlige bivirkninger.

Bivirkninger

Dersom du opplever negative effekter som du mener skyldes behandlingen med hydroterapi, bør du kontakte lege.

Vær oppmerksom på at helseskade kan oppstå dersom terapeuten unnlater å råde klienten til å oppsøke nødvendig medisinsk behandling. Dette gjelder alle typer alternativ behandling.

Bruk av hydroterapi og/ eller annen alternativ behandling bør aldri erstatte medisinsk hjelp og behandling fra den offentlige helsetjenesten. Les mer om dette i vår pasientveiledning.

Bakgrunn

Hydroterapi er behandlingsmetoder som involverer bruk av vann. Dette kan være hele eller delvis bad, med stigende eller fallende temperatur, eller dampbad.

Ulike tilsetninger i vannet som kullsyre, olje, svovel, urter, mineraler eller andre stoffer kan ifølge hydroterapeuter ha en legende virkning. Også massasje kan inngå som en del av behandlingen.

Metoden er kjent brukt ved en rekke ulike plager, blant annet ved revmatisme, hudinfeksjoner, eksem, psoriasis og for å stimulere immunapparatet og blodomløpet. I terapeutisk hensikt har hydroterapi vært brukt innenfor ulike kulturer siden Romertiden.

Les også

Kilder

  • Bruset S. og Poleszynski D. (1995): Alternativ medisinsk leksikon. Det Beste AS, Oslo.
  • Davies, Bridget and Ronald A. Harrison (1988): Hydrotherapy in practice. Churchill Livingstone, Edinburgh.
  • NOU 1998:21: Alternativ medisin, punkt 4.5.6, 6.2 og 6.3.2
Oppdatert 12.10.2015