Du er her: Forsiden / Faktaark / Cannabis

Cannabis

Oppdatert 03.05.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Cannabis sativa Foto:Colourbox

  • Cannabis (cannabis sativa) er en urt som er kjent brukt både legalt og illegalt ved ulike helseproblemer. Lovverket åpner for at enkelte pasienter kan få behandling med medisinsk cannabis i Norge.
  • Cannabis vurderes som «muligens effektivt» for noen få helseproblemer.
  • Det er knyttet stor risiko for alvorlig helseskade til bruk av cannabis. 

Virker det?

Cannabis inneholder såkalte cannabinoider, deriblant tetrahydrocannabinol (THC), som påvirker sentralnervesystemet blant annet ved å feste seg til reseptorer i hjernen. Forskerne mener at dette er grunnen til at man ser reduksjon i skjelvinger og spasmer ved bruk av cannabis som legemiddel.

Selv om cannabinoider fra cannabis også ser ut til å ha samme smertestillende effekt som kodein, har man ansett cannabinoider som lite egnet som smertestillende på grunn av de negative effektene.

7. januar 2015 inneholdt kildene våre følgende oppsummeringer av forskning på effekten av medisinsk bruk av cannabis ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Grønn stær

HIV/AIDS-relatert vekttap

Kroniske smerter

Multippel sklerose (MS)

Nevropatisk smerte

   

Det er i tillegg gjort oppsummeringer av forskningen på cannabis, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder cannabis ved ALS (amyotrofisk lateralsklerose), kreft og leddgikt.

Er det trygt?

Cannabis står på narkotikalisten fordi det kan gjøre skade og dermed regnes som utrygt.

I Norge er det forbudt å skaffe seg og bruke cannabis på annen måte enn via lege.

Felleskatalogen inneholder pakningsvedlegg for legemidler som inneholder cannabis (cannabinoider). Der kan du lese mer om hvilke bivirkninger cannabis kan gi, og hvilke forhåndsregler man bør ta i forbindelse med bruk av produktene. 

Medisinsk cannabis har et standardisert innhold av cannabis. Man vet ofte ikke hva cannabis i andre former inneholder, der er derfor alltid en risiko for at disse kan gi andre og flere bivirkninger enn hva man vet fra forskningen. De siste årene har for eksempel sterkere cannabisprodukter som man ikke helt vet effektene av, blitt mer tilgjengelig på det norske markedet:Gir sterkere cannabis flere helseproblemer?

Cannabis kan påvirke effekten av medisiner, urter, kosttilskudd og alkohol.

Du bør alltid informere legen din dersom du bruker midler til helseformål, som legen ikke har foreskrevet. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. De kan også påvirke resultatet av medisinske inngrep og prøver.

Er du usikker på om din kombinasjon av midler er trygg, kan du kontakte Trygg medisin hvor det jobber leger og farmasøyter som svarer på dine spørsmål. De gjør oppmerksom på at dette ikke erstatter din kontakt med legen.

Bakgrunn

Cannabis er kjent brukt i behandling av en lang rekke sykdommer som MS, smerter, kvalme, oppkast, angst og depresjon.

Cannabis brukes både illegalt og legalt. Det er den illegale bruken som er mest utbredt. Cannabis inntas da vanligvis ved at det røykes, inhaleres, spises som tilsetning i matvarer eller drikkes som te. Les mer om bruk av cannabis, hasjisj og marihuana i Norge på folkehelseinstituttet.no.

I Norge har enkelte pasienter mulighet til å få behandling med medisinsk cannabis. Dette kan du lese mer om i Legemiddelverkets artikkel Behandling med medisinsk cannabis innenfor dagens regelverk. Det er også mulig å ta med en viss mengde av slike legemidler fra utlandet. Les mer om dette i artikkelen Medbringing av medisiner på utenlandsreise på helsenorge.no.

Det finnes mye forskjellig informasjon om cannabis og helse på nettet. For å gjøre det lettere for deg å vurdere denne og annen helseinformasjon, har vi laget en sjekkliste som du kan du bruke. Denne finner du i artikkelen Hvordan vurdere informasjon? Her viser vi blant annet at store ord som «universalmiddel» og «naturlig» er markører for du at bør lese informasjonen ekstra kritisk.

Andre norske navn: hasj, hasjisj, marihuana, Sativex (legemiddel)
Engelsk navn: marijuana, pot, weed, grass, haschisch, hash, joint, Sativex 
Latinsk navn: cannabis sativa 
Familienavn: cannabaceae 
Slektsnavn: cannabis

Les også

Kilder

Oppdatert 03.05.2017