Du er her: Forsiden / Faktaark / Groblad

Groblad

Oppdatert 13.10.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Groblad (Plantago Major)Foto: Norman Hagen.

Groblad (Plantago Major). Foto: Norman Hagen via NBF`s plantefotoarkiv.

Groblad har vært brukt tradisjonelt som sårhelende middel, men også ved innvortes betennelser. Slik bruk støttes ikke av forskningen. Det er imidlertid dokumentert at groblad kan hemme effekten av blodfortynnende medisin.

Virker det?

Nifab.no bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet.

Groblad inneholder lave nivåer av tanniner, og relativt høye konsentrasjoner av vitamin K, beta-karoten, og kalsium. Den inneholder også en rekke syrer, aminosyrer, og karbohydrater.

Innholdsstoffene i groblad kan bidra til å redusere smerte og hevelse, betennelser og slim-produksjon, samt til åpne luftveiene. De kan også være i stand til å drepe bakterier og sopp.

13. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på groblad brukt ved ulike tilstander:

Det er gjort noen oppsummeringer av forskningen på groblad, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder bronkitt og forkjølelse.

Er det trygt?

Groblad antas å være trygt å spise for de fleste voksne. Selv om groblad regnes som trygt for de fleste voksne, er det noen bruksmåter som bør unngås, og noen grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk.

Unngå bruk
Gravide bør ikke bruke groblad, siden det kan påvirke livmoren og dermed øke sjansen for spontanabort. Sikkerheten ved bruk av groblad for ammende er ikke tilstrekkelig kjent, og anbefales av den grunn ikke for ammende. Groblad anbefales heller ikke for personer med kjent allergi for melon eller andre planter i kjempefamilien.

Drøft bruk med lege
Samtidig bruk av groblad og det blodfortynnende midlet Warfarin vil kunne hemme effekten av Warfarin. Regelmessig sjekk av blodet vil da være nødvendig for å regulere doseringen. Dette forklares ved at groblad inneholder store mengder vitamin K, som kroppen trenger for at blodet skal koagulere.

Bivirkninger

Inntak av groblad kan gi diaré og lavt blodtrykk. Utvortes bruk av store mengder groblad kan forårsake allergiske hudreaksjoner. NIFABs kilde spesifiserer ikke hva som anses som "stor mengde".

Interaksjoner

Det er kjent at groblad kan interagere med visse medisiner, ved visse tilstander, samt påvirke resultatet av enkelte typer medisinske prøver - i ulik alvorlighetsgrad:

Interaksjoner med legemidler

Bruksmåte Legemiddel Alvorlighetsgrad Sannsynlighet Dokumentasjon Anbefaling
inntak Warfarin Høy Mulig D Drøft med lege

Interaksjoner med urter og kosttilskudd
Ingen kjente.

Interaksjoner med mat
Ingen kjente.

Interaksjoner ved laboratorietester
Inntak av store mengder groblad kan teoretisk sett føre til redusert koagulasjonstid og påvirkning av testresultater på grunn av vitamin K-innholdet i planten. NIFABs kilde spesifiserer ikke hva som anses som "stor mengde".

Interaksjoner med sykdommer eller tilstander
Groblad kan forårsake kryssreaksjoner hos personer med melonallergi.

Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjonen. Bruk av groblad bør ikke komme i stedet for nødvendig medisinsk hjelp i den offentlige helsetjenesten.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Groblad er en lav, viltvoksende flerårig urt som vokser i veikanter, på tun og plener. Groblad lukter lite og blir gjerne oppfattet som et ugress. Groblad blir mellom 5 -30 cm høye, og har brede blad som sitter i en rosett nederst på stilken. Blomstene er sylindriske og røttene er korte og trevlete. Groblad spres gjerne ved at de klebrige frøene setter seg fast under føtter på dyr og mennesker. Groblad vokser over hele Norge, men lite i Finnmark. Groblad er i følge urtelisten ikke klassifisert som legemiddel i Norge, og kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Det latinske navnet Plantago betyr fotsåle. Den greske legen Dioskorides anbefalte groblad til bruk på sår så langt tilbake som i tiårene etter Kristi fødsel. Det er kjent at romerne brukte groblad for såre føtter under soldatenes lange marsjer. Indianerne ga planten navnet ”den hvite manns fotspor”, fordi planten ble fraktet mellom kontinenter ved menneskers forflytninger. Også innenfor norsk folkemedisin er groblad kjent brukt mot ømme føtter.

Planten er kjent i folkemedisinen i hele Europa, og har vært brukt ved blærekatarr, spolorm, epilepsi, astma, bronkitt, irriterte og bløende hemoroider, forkjølelse ved munnbetennelse, øreverk, ormebitt, brannsår, hundebitt og hudsykdommer. I USA er planten også brukt lokalt ved øyeirritasjoner.

Fra Østfold fortelles det at grobladrot ble brukt mot alle typer feber hos mennesker og husdyr, samt ved diaré.
For å holde unna lopper og lus, ble groblad hengt i kjede rundt halsen. Generelt er groblad kjent brukt som et antiseptisk, antiinflammatorisk og antibakterielt middel.

Andre norske navn: plåsterblad, sårblad, grisetunge, jonsokgras og groblokke.
Latinsk navn: Plantago major.
Engelske navn: Great Plantain, Ripple grass, Wagbread, White man's foot.
Familie: Kjempefamilien (Plantaginaceae)

Les også

Kilder

  • Høeg, Ove A. m.fl (1984): Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst. Det Beste, Oslo.
  • Jensen, Cecilie (1993): Urter. Krydder, medisin, duft og smak. Statens fagtjeneste for landbruket. Ås.
  • Mørkved, Brynhild (1998): Sår, byller og verk. I OTTAR: Medisinplanter, nr.220. Tromsø Museum, Universitetsmuseet.
  • Natural Medicines: Plantago major (GREAT PLANTAIN)
  • Urtelisten
Oppdatert 13.10.2017