Du er her: Forsiden / Faktaark / Svarthyll

Svarthyll

Oppdatert 02.11.2016
 • twitter logo
 • facebook logo
 • printer
 • Svarthyll (Elderberry, Sambucus nigra) har lange tradisjoner og flere kjente bruksområder som medisinplante, blant annet som middel ved influensa og forstoppelse.
 • Noe forskning tyder på at svarthyll kan ha stimulerende virkning på immunforsvaret, og samt gunstig virkning ved influensa og lignende symptomer.

  Svarthyllbær

  Foto: oceandesetoiles med creative commons -lisens

 • Kildene våre sier at medisinsk bruk av varmebehandlede svarthyllbær og -blomster over kortere perioder ser ut til å være trygt for de fleste, men fraråder gravide og ammende å bruke svarthyll som behandling.

I dette faktaarket kan du lese mer om:

Virker det?
Er det trygt?
Bakgrunn
Les også
Kilder

Virker det?

Nifab.no bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet.

Svarthyll inneholder stoffer som antas å påvirke immunsystemet, å virke mot influensavirus, og å virke betennelsesdempende.

15. januar 2015 inneholdt  Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på svarthyll ved ulike tilstander:

HAR EFFEKT SER UT TIL Å HA EFFEKT MAN VET IKKE SER IKKE UT TIL Å HA EFFEKT HAR IKKE EFFEKT
  Influensa

Hjerte-kar-sykdom

Hyperlipemi

Alle andre bruksområder

   

Er det trygt?

Medisinsk bruk av varmebehandlede svarthyllbær og svarthyllblomster over kortere perioder ser ut til å være trygt for de fleste. Det er sannsynligvis trygt å bruke svarthyllblomster i de mengder man vanligvis finner brukt i mat . Sikkerheten er imidlertid ikke godt nok dokumentert til å slå dette fast for alle grupper. Gravide og ammende bør unngå medisinsk bruk av både bær og blomster fra svarthyll, fordi man vet for lite om sikkerheten for disse gruppene.

I rå tilstand kan bær fra svarthyll forårsake kvalme, oppkast og diaré. Store doser kan gi alvorlig forgiftning. Varmebehandling ødelegger imidlertid giften, og inngår derfor i produksjonen av svarthyllbær-preparater. Medisinsk bruk av slike preparater er ikke forbundet med forgiftning.

Hylleblomster inneholder de samme giftige stoffene som bærene, men i mindre mengder. Våre kilder fraråder likevel bruk av store doser hylleblomst, på grunn av fare for forgiftning. Kilden opplyser ikke nærmere hva "store doser" er.

Svarthyllbær kan gi økt aktivitet i immunforsvaret . Personer med autoimmune sykdommer som MS (multippel sklerose), lupus/ SLE og leddgikt kan i følge våre kilder derfor oppleve forverring av slike lidelser ved medisinsk bruk av svarthyllbær. Personer med gresspollenallergi , kjent allergi for svarthyll eller for beslektede planter bør unngå å bruke både bær og blomster fra svarthyll.

Bivirkninger

Rå og umodne bær, frø, blader og andre friske plantedeler fra svarthyll inneholder giftige, cyanid-lignende stoffer. Forgiftningen kjennetegnes av kvalme, oppkast og alvorlig diare. Det er også rapportert om lignende bivirkninger etter inntak av saft fra umodne svarthyllbær.

Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Det er kjent at svarthyll interagerer med visse medisiner, urter og kosttilskudd - i ulik alvorlighetsgrad:

Interaksjoner med medisiner

  Medisiner Alvorlighetsgrad Sannsynlighet Dokumentasjon Anbefaling
blomst Diabetesmedisin Moderat Mulig D Drøft med lege
bær Immunosuppressive midler Alvorlig Mulig B Drøft med lege

Interaksjoner med urter og kosttilskudd
Hylleblomst kan senke blodsukkernivået, og bør ikke brukes sammen med andre urter og kosttilskudd som også senker blodsukkernivået.

Interaksjoner med mat
Ingen kjente

Interaksjoner med medisinske prøver
Hylleblomst kan påvirke blodsukkermålinger.

Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjonen.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Svarthyll er en busk med gulaktige hvite blomster og små svarte bær. Den vokser vilt langs vestlandskysten. Bruk av ubehandlede bær/ blomster er farlig, fordi de er giftige før de varmebehandles.

Preparater av svarthyll er ikke definert som legemidler, og omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler. Svarthyll er kjent brukt medisinsk i flere kulturer lang tid tilbake. I norsk folkemedisin har svarthyll blitt brukt på sår og hudirritasjoner, som omslag ved hevelser, og ved forkjølelse, gikt og urinveisplager.

Andre norske navn: hyll, hærsbutre
Latinsk navn: Sambucus nigra
Engelske navn: Elderberry
Familie: moskusurtfamilien

Les også

Kilder

 • Bruun, Erik og Budde Christensen (1998): Klassiske legeplanter. Oslo. Aschehoug .
 • Christensen, Anne S.W. og Ove A.Høeg (1984): Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst. Forlaget Det Beste.
 • Høiland, Klaus og Inger Nordal (1983): Kinabark og Kjerringrokk : systematisk botanikk med vekt på medisinplanter. Oslo. Univ.forlaget .
 • Jensen, Cecilie (1993): Urter. Krydder, medisin, duft og smak . Statens fagtjeneste for landbruket. Ås.
 • Nylenna, Magne og Hege Røyert (2006):  Store medisinske leksikon. Osl o, Kunnskapsforlaget.
 • Øyri, Audun og Bjørg Øyri (2007): Norsk medisinsk ordbok. Oslo . Samlaget.
 • Den virtuella floran
 • Natural Medicines: Sambucus Nigra (ELDERBERRY)
 • Urtelisten
Oppdatert 02.11.2016